Geçen gün bir kitap okurken bir cümle dikkatimi çekti "Bahçenizin sınırlarını bilin.Aksi halde bahçede yetişen çiçekleri gelip geçen çiğner."
"Doğru!" Dedim ve uygulamaya geç de olsa geçtim.
Bu ara kitaplar baş ucumda yığılıp duruyor başlıyorum bitiremiyorum veya sonuna bakıveriyorum. Görsel bilgilendirme hayatın öyle bir önüne geçti ki...
TV, DVD, sinema... Satırlar arasında kaybolmak hayatın hızından çalıyor sanki.
Ama bazı kitaplar vardır görselleştiremezsiniz Coelho'da öyle bir yazar işte. Simyacı'ya giden yolun başı olan Hac kitabından alım yaptığım egzersizlere burda yer vereceğim yazarken daha iyi öğreneceğim ve okurken aldığım keyfi ve inancı burada herkesle paylaşacağım. Bilgeliğe ulaşmak, insani hırslardan ve zaaflardan arınmak için yapılan bu egzersizleri şöyle sıralayalım. Yaşamın ilk habercisi nefes alma ise bu egzersiz ile başlıyorum ;
RAM Nefes Alma ; Ciğerlerindeki tüm havayı elden geldiğince boşalt ve kollarını olabildiğince yukarı kaldırırken havayı yavaş yavaş içine çek. Havayı içine çekerken zihnini sevgi, huzur ve evrenle uyumun gövdene girmesine yoğunlaştır. Çektiğin havayı içinde tut, kolların olabildiğince yukarda olsun. İç duyumlarınla, dış dünya arasında ki uyumun keyfini yaşa. Nefesini tutamaz olunca "RAM"sözcüğünü söyliyerek içindeki havayı hızla boşalt. Bu egzersiz beş dakika süre ile yapılmalı.
Su Egzersizi (Sezginin Canlandırılması); Emici olmayan bir düzeyde bir su birikintisi oluştur. Bir süre suya bak. Sonra amaçsız biçimde, öylesine suyla oyna. Kesinlikle bir anlamı olmayan şekiller yap. Bu, sezgiyi azar azar çağırmaya yarar. Bu sezgi, günün başka saatlerinde de göstermeye başladığında ona hep güven.
Zihni Yoğunlaştırma yeteneği (Haberci Ritueli);
1- Otur ve tümden gevşe. Zihnin özgürce gezinsin,düşüncelerin serbestçe akıp gitsin. Bir süre sonra, kendi kendine, "Artık gevşeyip rahatladım, uykuların en derinindeyim," Demeye başla.
2- Zihninin artık bir şeyle ilgilenmediğini hissetiğinde, sağında kocaman bir ateş hayal et. Alevler canlı ve parlak olsun. Sonra usulca, " Bilinçaltıma kendini göstermesini emrediyorum. Büyülü sırlarını açmasını ve gözler önüne sermesini emrediyorum," de. Biraz bekledikten sonra zihnini ateşe odaklandır. Bir hayal belirirse, bilinçaltının bir belirtisi olacaktır. Onu canlı tutmaya çalış.
3- Şimdi ateşi hep sağında tutarak, solunda yeni bir ateş hayal etmeye başla. Alevler canlandığı zaman usulca şu sözleri söyle:"Kendini her şeyde ve herkeste gösteren o'nun gücü, habercimi çağırdığımda bana göstersin kendini, (Habercinin adı). Şimdi karşımda belirsin.
4- İki ateş arasında belirmesi gereken habercinle konuş. Belirli sorunlarını görüş, akıl danış ve ona gerekli emirleri ver.
5- Konuşmanız bittiğinde,haberciyi şu sözlerle salıver: Gerçekleştirdiğim mucize için o'na teşekkür ederim. (Habercinin adı) Çağrıldığı zaman geri dönsün ve uzaktayken de işlerimi sürdürmeme yardımcı olsun.
Ritueli uygulayanın zihni yoğunlaştırma yeteneğine göre ilk çağrılarda - habercinin adını söyleme. Yanlızca "o"de. Rituel iyi uygulanırsa haberci adını hemen telepatik olarak açıklayacaktır. Açıklamazsa adını öğrenene kadar diret, konuşmaya ancak ondan sonra başla. Rituel ne kadar çok tekrarlanırsa, habercinin varlığı o kadar güçlü, eylemleri o kadar çabuk olacaktır.
Hız Egzersizi ; Normal yürüyüşünün yarı hızında yirmi dakika yürü. Ayrıntılara, insanlara ve çevrendeki şeylere dikkat et. Bunu yapmanın en iyi zamanı, öğle yemeğinden sonradır.
Dinleme Egzersizi ; Gevşe, gözlerini kapat. Birkaç dakika, bir orkestranın çalgılarını dinliyormuş gibi, çevrende duyduğun seslere odaklanmaya çalış. Yavaş yavaş sesleri birbirlerinden ayırt etmeye çalış. Bu egzersizi her gün yaptığında, sesler duymaya başlıyacaksın. İlkin bunların hayali sesler olduğunu sanacaksın. Daha sonra bunların geçmişin, şimdinin ve geleceğinden gelen sesler olduklarını, zamanın içinden hatırına geldiklerini keşfedeceksin. Bu egzersizi ancak habercinin sesini önceden biliyorsan yapmalısın. Bu egzersizi her seferinde en az on dakika yap.
Mavi Küre Egzersizi ; Rahatça otur ve gevşe. Hiç bir şey düşünmemeye çalış.
1- Yaşıyor olmanın ne kadar güzel bir şey olduğunu düşün. Yüreğini özgür ve sevgi dolu kıl; Canını sıkan sorunların ayrıntılarından sıyır yüreğini. Çocukluğunun bir şarkısını mırıldanmaya başla. Yüreğinin büyüdüğünü, yoğun, parlak bir ışıkla odayı- sonra da evini- doldurduğunu hayal et.
2- Bu noktaya eriştiğinde, çocukken düşündüğün varlığı ile huzur bulduğun kişileri hayal et ve varlıklarını hisset onların çevrende sana gülümsediklerini ellerini başına koyduklarını seni sevdiklerini huzur verdiklerini hayal et.
3- Bu duygu güçlendiğinde, mavi ışığın içine girdiğini ve akıp giden parlak bir ırmak gibi çıktığını duyumsa. Mavi ışık evine, yaşadığın yöreye, ülkeye ve dünyaya yayılsın. Gündelik boğuşmaların ötesine geçen yüce sevginin belitisidir bu; Yeni güç ve hayat verir, dinç ve huzurlu olmanı sağlar.
4- Bırak, ışık dünyayı olabildiğince uzun bir süre sarıp sarmalasın. Yüreğin açık, sevgi yayıyor. Egzersizin bu evresi en az beş dakika sürmeli.
5- Trans halinden yavaş yavaş çık ve gerçekliğe geri dön. Sevdiklerin yakınında kalacakdır. Mavi ışık dünyaya yayılmayı sürdürecektir. Bu ritueli bir kaç kişi yaparsan el ele tutuş.
Dans Egzersizi ; Çocukluğunda duyduğun ilk şarkıları hatırla. O şarkıları içinden söylemeye başla. Yavaş yavaş bedeninin bir bölümünü söylemekte olduğun melodi eşliğinde dans ettir.
Beş dakika sonra şarkı söylemeyi bırak ve çevrendeki sesleri dinle. İçinden o seslerle bir melodi bestele ve bu melodi eşliğinde tüm bedeninle dans et. Belirli birşey düşünme, ama kendiliğinden beliren görüntüleri belleğine kazımaya çalış. Bu dans, Sonsuz Akılla kusursuz bir iletişim kurmaya yarayacaktır. Bu egzersiz beş dakika yapılmalıdır.
Gölge Egzersizi ; Tepeden tırnağa gevşe. Beş dakika boyunca, çevrendeki gölgelere odaklan. Bu sürede gölgenin nerenin gölgesi olduğu düşüncesine odaklan. İkinci beş dakika da gölgeye değil kafandaki soruna ve olası yanlış çözümlere odaklan. Son beş dakika içinde tekrar gölgeleri incele ve geriye hangi doğru çözümlerin kaldığına bak ve tek bir doğru çözüm kalıncaya kadar konsanrasyonunu bozma.
Zalimlik Egzersizi ; Aklına ne zaman- kendini kötü hissettirecek bir düşünce, kıskançlık, kendi kendine acıma, nefret, vb, - gelse şunları yap.
İşaret parmağının tırnağını, ayni elinin başparmağının tırnağını çevreleyen etlere iyice acı verinceye kadar batır. Actya odaklan. Ruhunda yaşamakta olduğun acının bedenindeki bir yansımasıdır bu. Baskıyı zalim düşünce geçip gidinceye kadar hafifletme.
Bu düşünceden kurtuluncaya kadar bekle . Düşünce, her aklına geldiğinde bu egzersizi uygularsan sonunda tümüyle yok olacaktır.
Haziran, 25-2009
İstanbul